5 Oktober 2014 / 10 Zulhijjah 1435H / Ahad
Seawal 5.30 pagi saya bangun untuk menyediakan sarapan pagi. Nasi lemak sambal sotong, sambal bilis, telur rebus dan ulam timun. Lama benar rasanya saya tidak memasak sarapan begini. Selasa minggu lepas saya berjanji pada suami untuk memasak nasi lemak sebagai sarapan tetapi tiba-tiba pagi itu perut saya tidak selesa. Jadi hari ini, ada kesempatan begini, saya luangkan masa untuk memasak.
Seawal 5.30 pagi saya bangun untuk menyediakan sarapan pagi. Nasi lemak sambal sotong, sambal bilis, telur rebus dan ulam timun. Lama benar rasanya saya tidak memasak sarapan begini. Selasa minggu lepas saya berjanji pada suami untuk memasak nasi lemak sebagai sarapan tetapi tiba-tiba pagi itu perut saya tidak selesa. Jadi hari ini, ada kesempatan begini, saya luangkan masa untuk memasak.
Sakit seperti saya ini nampaknya tidak, tetapi berdiri lama di dapur menyediakan bahan-bahan sangat meletihkan. Sesekali saya merebahkan diri di atas sofa untuk memulihkan tenaga. Sungguh, apabila bacaan hemoglobin darah menjadi rendah, oksigen tidak mampu deibekal sempurna ke jantung. Kerja sedikit sahaja, mengahnya berganda.
Tetapi semangat saya pagi ini berbeza. Alhamdulillah, nasi lemak saya siap juga walaupun tidak sesempurna mana. Saya bekalkan sedikit untuk dibawa ke rumah ma dan mek.
Solat Aidil Adha berlangsung 8.30 pagi. Saya tidak ke masjid, hanya berdua dengan Afnan di rumah ma.
Jam 11.45 pagi, daging korban ma siap dibawa ke rumah. Kami bersama-sama menyiapkan makan tengah hari berupa daging goreng dan daging rebus air asam. Jam 1.30 tengah hari sudah selesai semuanya.
Saya pulang bersolat Zohor di rumah dan mencuri sedikit ruang untuk lena.
Jam 5.30 petang, sepupu suami saya, Mazlan dan isterinya kak Anita datang berkunjung. Dia membawa sedikit daging korban buat kami. Terima kasih.
Menjelang malam, saya cuma menyediakan nasi putih berlaukkan ikan goreng dan telur cecah kicap. Sedap juga.
Seterusnya, saya melayari mimpi di peraduan saya.
No comments:
Post a Comment