Musim raya haji ini, tentunya asyik makan daging setiap hari. Tradisi kami rakyat Kelantan, ibadah korban dilakukan secara individu. Maksudnya, daging yang dikorbankan itu kami sendiri yang agih-agihkan. Terpulanglah kepada kami mahu beri pada siapa. Jadi kami yang berkorban pun akan menerima juga daging korban daripada orang lain.
Rasanya di sebelah pantai barat sana, siapa yang mahu daging perlu hadir ke tempat penyembelihan, dan mereka akan menerima daging secara sama rata. Di tempat kami, ada keluarga yang menerima berkilo-kilo daging dan boleh tahan sampai berbulan-bulan. Ada yang menjadikan pekasam untuk lebih lama disimpan.
Biasanya pada tiga hari pertama ini, banyak benar jemputan makan di sana sini. Tak terpenuh rasanya. Sudahlah di rumah asyik makan daging, di tempat kenduri pun makan daging juga. Boleh pening kepala jadinya.
Antara menu yang popular di sini ialah singgang tulang (atau daging) dan daging goreng. Gulai jarang-jarang disediakan kerana rasanya yang muak dan cepat basi. Sebagai tambahan, akan disediakan juga acar timun dan sambal. Ringkas dan bersahaja, tetapi menyelerakan.
Alhamdulillah, raya tahun ini warnanya amat berseri dan indah sekali. Semoga bertemu lagu dengan raya tahun depan. In shaa Allah. Amin.
No comments:
Post a Comment