Tiba-tiba sahaja teringat makanan tradisi orang Jawa ni.. Sedap sungguh!
Kali pertama saya merasa makanan ini ialah pada tahun 1990, sewaktu di Matrikulasi MARA Kulim. Waktu itu, guru penasihat a.k.a mentor saya, cikgu Zainol Yunus (perempuan, nama je macam lelaki..) mengajak kami anak-anak menteenya ke rumahnya pada satu hujung minggu. Katanya, dia nak jamu kami makan soto. Eh! Apa tu? Tanpa malu saya bertanya. Cikgu yang manis itu tersenyum dan memberi sedikit gambaran tentang rupa makanan itu. Alaa.. nasi impit, makan dengan kuah sup! Sedap tau!
Pada hari yang dijanjikan, kami tiba awal di rumah cikgu Zainol. Sempatlah saya melihat bagaimana cikgu Zainol dan teman serumahnya cikgu Hapiza menyediakan soto itu. Dan benarlah, ia sangat sedap!
Selepas itu, soto menjadi makanan kegemaran saya. Sewaktu berada di UKM Bangi, saya kerap membeli soto di pasar malam dengan harga RM1.30 sebungkus. Rupa-rupanya, ada juga mi soto dan mihun soto, selain nasi impit soto. Semuanya saya gemar.. hehe!!
Tamat belajar di UKM, saya jarang-jarang berpeluang menikmati makanan kegemaran saya ini sehinggalah saya bertukar ke Kuala Krai. Di sekolah saya itu, ada seorang guru yang berketurunan Jawa, berasal dari Johor. Hajjah Rohaya Madon namanya. Dia rajin memasak dan sangat mahir masakan Jawa. Banyak kali juga kami minta kak Aya masak soto untuk kami dan dia tidak pernah menolak. Kami selalunya akan berpakat, seorang sediakan nasi impit, seorang sediakan taugeh, sambal kicap dan segala macam yang lain untuk melengkapkan soto. Kak Aya akan masakkan sup dan bergedel. Memang kami makan bertambah-tambah. Siap bungkus bawa balik lagi!
Sekarang, saya sudah tidak berada di sekolah itu lagi. Rindu sungguh nak makan soto yang lazat. Pernah sekali saya masak soto sendiri. Kira ok lah juga, guna rempah soto Mak Siti yang saya beli di kedai. Sekarang susah pula nak jumpa rempah itu.
Hai… kenapa hari ini mood menulis tentang makanan pula ya? Tak mengapalah, saya kongsikan resepinya di sini, soto yang ringkas tetapi sedap. Cubalah!
Bahan-bahan (4 org makan)
NASI IMPIT
Ketupat segera nona/adabi - rebus lebih kurang 1 jam
(Kalau rajin nak buat sendiri lagi baik!)
KUAH SUP SOTO
4 ketul dada ayam (direbus)
bahan kisar:
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
6 batang serai
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
5 sudu besar rempah sup
5 sudu besar rempah kurma
(Boleh diganti dengan sepeket rempah soto mak siti)
SAMBAL
Cili padi (ikut suka)
1 biji bawang putih
kicap masin (kisar dan masak atas dapur dlm 8-10 minit)
BAHAN-BAHAN TAMBAHAN
tauhu goreng
kacang tanah goreng
soo hoon goreng
daun sup dan daun bawang
taugeh
bergedel
Cara-cara:
1. Rebus ayam hingga masak (airnya jgn dibuang)
2. Tumis bahan2 yg dikisar tadi hingga naik bau, kemudian masukkan rempah sup dan kurma (yang telah dicampur sedikit air).
3. Masukkan pula bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, dan kulit kayu manis. Kacau lebih kurang 15-20 minit.
4. Akhir sekali masukkan air rebusan ayam tadi. Perasakan dengan garam dan jika suka, boleh tambahkan kiub ayam. Masak hingga mendidih.
5. Hidangkan bersama bahan-bahan tambahan.
Kali pertama saya merasa makanan ini ialah pada tahun 1990, sewaktu di Matrikulasi MARA Kulim. Waktu itu, guru penasihat a.k.a mentor saya, cikgu Zainol Yunus (perempuan, nama je macam lelaki..) mengajak kami anak-anak menteenya ke rumahnya pada satu hujung minggu. Katanya, dia nak jamu kami makan soto. Eh! Apa tu? Tanpa malu saya bertanya. Cikgu yang manis itu tersenyum dan memberi sedikit gambaran tentang rupa makanan itu. Alaa.. nasi impit, makan dengan kuah sup! Sedap tau!
Pada hari yang dijanjikan, kami tiba awal di rumah cikgu Zainol. Sempatlah saya melihat bagaimana cikgu Zainol dan teman serumahnya cikgu Hapiza menyediakan soto itu. Dan benarlah, ia sangat sedap!
Selepas itu, soto menjadi makanan kegemaran saya. Sewaktu berada di UKM Bangi, saya kerap membeli soto di pasar malam dengan harga RM1.30 sebungkus. Rupa-rupanya, ada juga mi soto dan mihun soto, selain nasi impit soto. Semuanya saya gemar.. hehe!!
Tamat belajar di UKM, saya jarang-jarang berpeluang menikmati makanan kegemaran saya ini sehinggalah saya bertukar ke Kuala Krai. Di sekolah saya itu, ada seorang guru yang berketurunan Jawa, berasal dari Johor. Hajjah Rohaya Madon namanya. Dia rajin memasak dan sangat mahir masakan Jawa. Banyak kali juga kami minta kak Aya masak soto untuk kami dan dia tidak pernah menolak. Kami selalunya akan berpakat, seorang sediakan nasi impit, seorang sediakan taugeh, sambal kicap dan segala macam yang lain untuk melengkapkan soto. Kak Aya akan masakkan sup dan bergedel. Memang kami makan bertambah-tambah. Siap bungkus bawa balik lagi!
Sekarang, saya sudah tidak berada di sekolah itu lagi. Rindu sungguh nak makan soto yang lazat. Pernah sekali saya masak soto sendiri. Kira ok lah juga, guna rempah soto Mak Siti yang saya beli di kedai. Sekarang susah pula nak jumpa rempah itu.
Hai… kenapa hari ini mood menulis tentang makanan pula ya? Tak mengapalah, saya kongsikan resepinya di sini, soto yang ringkas tetapi sedap. Cubalah!
Bahan-bahan (4 org makan)
NASI IMPIT
Ketupat segera nona/adabi - rebus lebih kurang 1 jam
(Kalau rajin nak buat sendiri lagi baik!)
KUAH SUP SOTO
4 ketul dada ayam (direbus)
bahan kisar:
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
6 batang serai
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
5 sudu besar rempah sup
5 sudu besar rempah kurma
(Boleh diganti dengan sepeket rempah soto mak siti)
SAMBAL
Cili padi (ikut suka)
1 biji bawang putih
kicap masin (kisar dan masak atas dapur dlm 8-10 minit)
BAHAN-BAHAN TAMBAHAN
tauhu goreng
kacang tanah goreng
soo hoon goreng
daun sup dan daun bawang
taugeh
bergedel
Cara-cara:
1. Rebus ayam hingga masak (airnya jgn dibuang)
2. Tumis bahan2 yg dikisar tadi hingga naik bau, kemudian masukkan rempah sup dan kurma (yang telah dicampur sedikit air).
3. Masukkan pula bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, dan kulit kayu manis. Kacau lebih kurang 15-20 minit.
4. Akhir sekali masukkan air rebusan ayam tadi. Perasakan dengan garam dan jika suka, boleh tambahkan kiub ayam. Masak hingga mendidih.
5. Hidangkan bersama bahan-bahan tambahan.
No comments:
Post a Comment