Entah kenapa dua tiga hari lepas mood memasak popia tiba-tiba datang tanpa diundang. Mungkin masa agak panjang pada hari Jumaat itu, menyebabkan saya mencari idea untuk melakukan sesuatu yang boleh menggembirakan saya dan suami saat berbuka puasa.
Ini Ramadan yang ketujuh belas saya sambut di sisi suami, jadi saya sudah sangat maklum yang dia gemar amat menikmati popia sira. Lalu, saya mahu melakukan itu untuk dia.
Membelek-belek laman resepi di internet
ini, macam-macam penemuan saya dapat. Semuanya macam komplikated dan
memakan masa. Saya ni, jenis yang kalau duduk di dapur, mesti nak bagi
cepat siap. Tak tahanlah lama-lama kat dapur, panas!
Lalu, saya mencipta resepi sendiri.
Saya tumis hirisan bawang putih dan bawang merah. Saya masukkan isi udang yang sudah saya potong kecil-kecil. Saya letak garam, sedikit gula dan akhir sekali taugeh dan daun sawi yang saya potong halus.
Inti popia saya sudah siap.
Inti popia saya sudah siap.
Sambil bersila di lantai, saya gulung inti itu dalam kulit popia yang saya beli di pasar. Sekejap sahaja, saya siap menggulung sembilan biji popia dan sedia untuk menggoreng. Hanya beberapa minit, gorengan popia saya selesai.
Kini, proses menyiranya pula.
Saya jerang secawan air dan tiga sudu gula dalam kuali. Saya masukkan satu sudu kecil serbuk cili, seulas bawang putih yang sudah dicincang dan dua sudu besar sos pencecah MH Mohd. Bila dia memekat, saya padamkan api dan masukkan popia saya tadi. Saya gaul rata, dan siap.
Aduhai! Mudahnya resepi saya. Tak sampai setengah jam saya sudah boleh beredar ke bilik untuk urusan peribadi. Cuma, saya tidak sempat mengambil gambar popia sira saya itu untuk diabadikan di sini.
Alhamdulillah, suami saya kata popia itu sangat sedap. Dia mahu saya buat lagi untuk berbuka esok. Wah!!
No comments:
Post a Comment