Saturday, July 21, 2018

Selera

Saya selalu juga memasak nasi lemak. Suami saya penggemar nasi lemak dan nasi lemak di kedai tidak memenuhi seleranya. Seringkali jika saya perlu memasak sarapan, dia akan meminta nasi lemak.

Benar, saya kini semakin jarang memasak sarapan. Setiap pagi minggu suami saya akan membeli sarapan di kedai sebaik dia selesai mendengar kuliah Subuh di masjid. Dia akan menghantar sebungkus dua ke rumah mek, dan pulang bersarapan dengan saya di rumah. 

Jumaat semalam, kami mahu pulang ke kampung dengan emak. Emak pula mahu turun awal. Jam lapan katanya. Jadi suami saya tidak sempat membeli sarapan dan saya tiada pilihan selain menyediakan sarapan untuk pagi itu. Saya bertanya dia mahu makan apa? Seperti dijangka, nasi lemak.

Sebenarnya saya bukanlah penggemar nasi lemak. Saya lebih suka nasi putih dengan lauk pauk biasa. Nasi lemak seperti sesuatu yang menjemukan. Seperti nasi dagang juga, cepat muak.

Tetapi entah kenapa, nasi lemak saya semalam rasanya sedap sangat. Tanpa ditemani sambal dan ulam pun, saya boleh menikmatinya begitu sahaja. Rasanya cukup. Ada lemak, ada masin, ada aroma yang wangi walaupun saya tidak meletakkan daun pandan. Ia benar-benar menjadi!

Saya sungguh tidak tahu resepinya. Saya cuma mencampur gaul bahan-bahannya sesuka hati. Beras yang dicampur dengan santan kotak, bawang merah, halia, serai dan garam. Seperiuk juga saya masak sebab suami mahu menghantar sedikit untuk mek. Sambal tumis ikan bilis, telur rebus dan udang goreng menjadi lauknya.

Memanglah jika Chef Wan melihat nasi lemak saya itu akan berbakul-bakul dikomennya. Mana hirisan timun dan kacang goreng? Kenapa tiada daun pandan? Kenapa bilis tidak digoreng dahulu? Dan macam-macamlah. Saya tahu nasi lemak saya itu tidak memenuhi piawai.

Tetapi sungguh ia sedap sangat! Sebaik pulang dari Golok semalam, saya terus ke dapur untuk menikmatinya sekali lagi. Tanpa sambal pun, saya makan begitu sahaja.

Hari ini, saya teringat-ingat.



Sent from my Samsung Galaxy smartphone.

No comments:

Post a Comment