Hari ini 5 Ramadan, bermakna sudah hari kelima kita berpuasa. Tetapi belum sekali pun kami ke pasar ramadan. Hari-hari saya masak. Makan berdua saja pun tetap masak jugak!
Hari pertama puasa saya masak sup ayam, ayam kampung goreng dan sayur bayam campur bilis. Kuih tak ada, cukup dengan buah kurma dan buah nenas yang dipotong kecil dan digaul dengan gula dan garam. Air pula saya buat air laici. Untuk sahur, masih lauk yang sama cuma tambah ikan masin goreng yang suami beli di Sabah.
Hari kedua pula, saya masak sayur lemak petola dan jagung muda, ayam goreng halia dan udang celup tepung. Masih tanpa kuih, mengekalkan pengambilan buah-buahan iaitu mangga dan tembikai selain buah kurma. Sahur pula, saya goreng ikan selar dan sayur lemak tadi masih berbaki.
Hari ketiga, ikan kerisi goreng berempah dicecah air asam jawa, ayam goreng dan sayur bayam. Kali ini saya sediakan air tembikai dan buah kurma sebagai pemanis mulut. Kuih tetap tiada.
Semalam, hari keempat, saya masak daging goreng, ikan selar kuning pedas dan petola celur cecah budu tempoyak. Saya beli kuih lompat tikam tetapi hanya saya seorang yang makan sebab suami lebih gemarkan buah-buahan. Ada jambu, mangga, tembikai dan nenas. Sahur kali ini saya masak nasi goreng dan telur dadar.
Hari ini bagaimana? Oh, suami saya ada jemputan berbuka di rumah jiran. Jadinya, saya mahu bercuti daripada memasak. Tentu sekali saya mengimpikan pasar ramadan. Wah! Tentu lazat makanan saya hari ini selepas empat hari memerah otak dan tenaga mencari idea untuk memasak.
Ini hajat saya hari ini - nasi ayam, murtabak, laici kang dan taufu fa. Mungkin juga sebungkus sup tulang dan kuih muih. Harapnya, sempat disimpan untuk bersahur juga.
Oh pasar ramadan, hari ini saya bakal menghadirimu!!
Hari pertama puasa saya masak sup ayam, ayam kampung goreng dan sayur bayam campur bilis. Kuih tak ada, cukup dengan buah kurma dan buah nenas yang dipotong kecil dan digaul dengan gula dan garam. Air pula saya buat air laici. Untuk sahur, masih lauk yang sama cuma tambah ikan masin goreng yang suami beli di Sabah.
Hari kedua pula, saya masak sayur lemak petola dan jagung muda, ayam goreng halia dan udang celup tepung. Masih tanpa kuih, mengekalkan pengambilan buah-buahan iaitu mangga dan tembikai selain buah kurma. Sahur pula, saya goreng ikan selar dan sayur lemak tadi masih berbaki.
Hari ketiga, ikan kerisi goreng berempah dicecah air asam jawa, ayam goreng dan sayur bayam. Kali ini saya sediakan air tembikai dan buah kurma sebagai pemanis mulut. Kuih tetap tiada.
Semalam, hari keempat, saya masak daging goreng, ikan selar kuning pedas dan petola celur cecah budu tempoyak. Saya beli kuih lompat tikam tetapi hanya saya seorang yang makan sebab suami lebih gemarkan buah-buahan. Ada jambu, mangga, tembikai dan nenas. Sahur kali ini saya masak nasi goreng dan telur dadar.
Hari ini bagaimana? Oh, suami saya ada jemputan berbuka di rumah jiran. Jadinya, saya mahu bercuti daripada memasak. Tentu sekali saya mengimpikan pasar ramadan. Wah! Tentu lazat makanan saya hari ini selepas empat hari memerah otak dan tenaga mencari idea untuk memasak.
Ini hajat saya hari ini - nasi ayam, murtabak, laici kang dan taufu fa. Mungkin juga sebungkus sup tulang dan kuih muih. Harapnya, sempat disimpan untuk bersahur juga.
Oh pasar ramadan, hari ini saya bakal menghadirimu!!
No comments:
Post a Comment