Hari ini sudah 25 Ramadan. Suami kesayangan saya ada jemputan berbuka di surau hadapan rumah kami. Tentunya, saya bakal berbuka sendirian.
Bukan tidak mahu ke rumah mak, berbuka dengan mak dan adik-adik tetapi teramatlah banyak tugasan yang menanti di rumah ini. Bukankah cuti-cuti begini sangat perlu saya manfaatkan dengan mengemas dan membersih rumah?
Suami bertanya, saya mahu berbuka dengan lauk apa? Dia ingin membeli di pasar Ramadan petang nanti.
Entah mengapa, saya teringin memasak sendiri hari ini. Walaupun makan sendirian, itu bukan alasan. Lalu saya maklumkan padanya, tak perlu beli apa-apa.
Menu saya hari ini tentunya selera kampung. Ya, itu kegemaran saya yang sebenarnya. Saya akan memasak gulai lemak kuning pucuk paku campur udang dan telur itik goreng spesial.
Aduh! Kecur sudah liur saya...
Caranya sangatlah mudah. Untuk gulai, saya cuma gunakan santan kotak. Saya tumbuk bawang merah, cili padi, kunyit hidup dan sedikit bilis hingga lumat. Saya masukkan dalam santan dan jerang atas dapur. Kacau-kacau sedikit, masukkan udang. Sekejap saja, terus masukkan pucuk paku. Rasakan dengan garam dan asam. Biar dia mendidih tapi jangan sampai pecah minyak. Siap!
Telur itik pula, saya pukul dengan campuran bawang merah, lada hitam, halia, kunyit dan garam yang ditumbuk lumat. Panaskan minyak dan goreng hingga masak.
Jom, teman saya berbuka!
No comments:
Post a Comment