Tekak saya ini memang bercitarasa antarabangsa. Hampir semua jenis makanan saya mampu telan, walaupun tidak pernah kenal atau jumpa sebelumnya. Sebagaimana saya menggemari tempe, tau fu fa, gulai tempoyak patin, dan banyak lagilah yang saya baru kenal sewaktu di universiti. Semuanya sedap. Apa tidaknya, rakan saya datang dari serata pelosok negara. Ada Jawa, ada Minang, Cina dan India tidak terkecuali. Apabila mereka membawa makanan mereka, tentu saya akan diajak bersama.
Sebab itu saya risau kalau orang bertanya rasa sesuatu makanan. Contohnya di kantin, saya makan mi goreng. Apabila ada yang tanya sedap tak, saya takut nak jawab. Tekak saya ok je, tapi mana saya tahu tekak orang? Ada rakan saya yang cerewet benar. Kalau pesan makanan selalu sahaja tak kena. Masinlah, tumis tak masak lah, mi tak celurlah. Macam-macam. Saya perhati je perangai orang, sebab saya tak macam tu. Tekak saya senang kena. Jarang benar meragam.
Malam tadi sekali lagi saya masak masakan yang saya tak pernah kenal masa kecil dulu. Asam pedas ikan pari. Emak saya dulu selalu masak asam pedas ikan kerisi je. Tu pun rebus, bukan tumis. Suami saya puji sakan masakan saya malam tadi. Sedap katanya. Boleh buka restoran. Wah!
Bila orang puji, tentu semangat bertambah. Tengah hari ini saya nak masak kari kepala ikan pula. Harap-harap mendapat pujian lagi!
Sent from my Samsung Galaxy smartphone.
No comments:
Post a Comment