Hujung minggu biasalah, aktiviti tunjuk pandai masak memasak akan berlaku. Semalam Jumaat, saya masak ikan tenggiri goreng kicap saja. Sedikit kangkung goreng belacan dan ayam goreng kunyit sudah cukup melengkapkan keseimbangan diet kami.
Tengah hari ini, saya mahu yang berbeza. Tidak perlu pun mencari lauk pauk di kedai kerana di dalam peti ais saya sudah cukup banyak lauk yang ada. Ikan tenggiri masih berbaki, ada ikan kembung, daging kambing dan ayam. Idea pula mencurah-curah hari ini. Ikan percik? Kari kambing? Paprik ayam?
Muktamadnya, saya pilih kari kambing.
Mudah sahaja kerana semua bahan sudah ada. Rempah menumis, serbuk kari, ubi kentang, santan kotak, semuanya sedia untuk diguna.
Alhamdulillah, kari kambing saya sedap teramat. Saya temankan dengan ayam goreng kunyit, ulam kacang panjang dan sambal belacan.
Ya Tuhan! Lamanya saya tidak menyediakan sambal belacan versi emak ini. Pada hal ia sangat mudah. Hanya perlu lada, belacan, garam dan limau nipis. Tidak payah susah-susah membakar bawang atau memotong tomato atau menambah gula dan cuka sebab rasa sambal belacan versi emak memang sudah sedap tanpa semua itu.
Maka selera saya terbuka benar hari ini dengan kari kambing dan sambal belacan. Suami saya pun memuji-muji masakan saya. Aduhai!
Rasanya, saya akan makan lagi untuk kali kedua selepas Asar nanti. Tak apa kan?
Rasanya, saya akan makan lagi untuk kali kedua selepas Asar nanti. Tak apa kan?
Sent from my Samsung Galaxy smartphone.
No comments:
Post a Comment