"Nasi goreng sudahlah terpuji, seluruh dunia seantero negeri..."
Itu lirik lagu P Ramlee dalam cerita Labu Labi. Saya bukan nak cerita tentang lagu, tetapi tentang nasi goreng.
Dulu masa kecil, saya cuma tahu nasi goreng yang emak saya buat. Tumbuk cili kering sampai lumat kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih, tumbuk lagi sampai lumat lagi. Lenguh tangan weh!
Kemudian panaskan minyak, tumislah bahan tumbuk tadi. Wangi je bau dia. Lepas tu masukkan ayam atau daging yang dah dipotong kecil. Udang atau sotong pun boleh. Nal letak semua pun tak apa, lagi sedap!
Kemudian kacau-kacau, masukkan kicap dan garam. Sos ikan juga. Lepas tu masukkan sayur dan nasi, kacau lagi sampai tergaul rata dan mesra semuanya, bolehlah angkat dan hidang.
Ya Allah, sedap sungguh nasi goreng emak saya.
Bila saya dewasa dan pandai makan di kedai, baru saya tahu ada macam-macam jenis nasi goreng di Malaysia ni. Nasi goreng kampung, nasi goreng ikan masin, nasi goreng cina, nasi goreng paprik, nasi goreng belacan, nasi goreng USA, dan segala macam lagi. Tapi percayalah, nasi goreng emak saya tetap nombor satu.
Lidah saya pula, tidak begitu suka dengan nasi goreng kampung dan nasi goreng ikan masin. Saya tidak pernah pesan menu itu di kedai. Yang kena dengan lidah saya cuma nasi goreng cina dan nasi goreng paprik, selain nasi goreng biasa.
Nasi goreng kampung jadi tidak sedap pada saya sebab saya tidak suka ada ikan bilis dan kangkung dalam nasi goreng. Saya makan je ikan bilis dan kangkung, tetapi bila masuk dalam nasi goreng rasanya kurang memikat. Ikan masin pun sama. Jadi dua menu ini bukan pilihan saya. Tetapi kalau orang belanja, saya makan je...
Sekian cerita nasi goreng.
No comments:
Post a Comment