Saya sering sendirian. Tetapi saya tidak bosan. Saya hargai kebersendirian saya sepenuhnya.
Teman-temanku yang kebosanan saat ini, jangan bosan lagi. Mari bersama-sama saya memikirkan apa menu yang perlu dimasak untuk tengah hari ini.
Suami saya, telah dinasihatkan oleh doktor untuk mengurangkan pengambilan makanan berminyak dan berlemak kerana penyakit batu dalam hempedunya itu. Maka saya tidak boleh menyediakan sebarang gulai, sebarang makanan bergoreng kecuali rebus dan bakar sahaja. Lalu saya agak buntu.
Malam tadi saya celur kacang bendi, makan dengan budu dan saya bakar ikan kerisi. Berselera juga dia.
Hari ini?
Saya berhajat menyediakan sup ayam kampung istimewa.
Ini resepinya.
Bahan-bahan
5 ketul bahagian ayam
1 inci halia (diketuk)
4-5 ulas bawang putih
2-3 cili api (diketuk)
2 ulas bawang kecil (ditumbuk)
1 sudu makan serbuk/rempah sup
1 biji limau kasturi
garam secukup rasa
Cara memasak:
Basuh ayam bersih-bersih dan jerang dalam periuk. Air tu biar penuh menutupi ayam. Kemudian masukkan halia dan bawang putih dan masak dengan api sederhana kuat. Selepas 15 minit, masukkan rempah sup dan kacau.
Sambil tunggu ayam tu agak-agak empuk, tumbuk bawang kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama-sama cili api yang telah diketuk.
Kemudian perahlah limau kasturi, dan masaklah hingga ayam betul-betul lembut. Perasakan garam dan masukkan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Seterusnya, hidangkan dan makanlah dengan keluarga tersayang.......
Eh, itu sahajakah? Apa lagi saya nak masak tengah hari ini?
Tolong!!
Teman-temanku yang kebosanan saat ini, jangan bosan lagi. Mari bersama-sama saya memikirkan apa menu yang perlu dimasak untuk tengah hari ini.
Suami saya, telah dinasihatkan oleh doktor untuk mengurangkan pengambilan makanan berminyak dan berlemak kerana penyakit batu dalam hempedunya itu. Maka saya tidak boleh menyediakan sebarang gulai, sebarang makanan bergoreng kecuali rebus dan bakar sahaja. Lalu saya agak buntu.
Malam tadi saya celur kacang bendi, makan dengan budu dan saya bakar ikan kerisi. Berselera juga dia.
Hari ini?
Saya berhajat menyediakan sup ayam kampung istimewa.
Ini resepinya.
Bahan-bahan
5 ketul bahagian ayam
1 inci halia (diketuk)
4-5 ulas bawang putih
2-3 cili api (diketuk)
2 ulas bawang kecil (ditumbuk)
1 sudu makan serbuk/rempah sup
1 biji limau kasturi
garam secukup rasa
Cara memasak:
Basuh ayam bersih-bersih dan jerang dalam periuk. Air tu biar penuh menutupi ayam. Kemudian masukkan halia dan bawang putih dan masak dengan api sederhana kuat. Selepas 15 minit, masukkan rempah sup dan kacau.
Sambil tunggu ayam tu agak-agak empuk, tumbuk bawang kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama-sama cili api yang telah diketuk.
Kemudian perahlah limau kasturi, dan masaklah hingga ayam betul-betul lembut. Perasakan garam dan masukkan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Seterusnya, hidangkan dan makanlah dengan keluarga tersayang.......
Eh, itu sahajakah? Apa lagi saya nak masak tengah hari ini?
Tolong!!
No comments:
Post a Comment