Alhamdulillah, saya sudah kenyang. Makan tengah hari saya hari ini ringkas tetapi lazatnya tidak terkira. Saya hanya memasak singgang kepala ikan tenggiri dan sotong goreng kicap sahaja. Tiada sayur kerana buah-buahan dalam peti ais sudah banyak. Ada limau, ada jambu, ada mangga. Sudah cukup untuk menyeimbangkan pengambilan makanan kami hari ini.
Pagi tadi, saya masak juga. Entah kenapa rasa sudah tidak lalu untuk makan nasi berlauk yang dibeli di kedai. Jadi saya masak nasi kerabu goreng untuk sarapan.
Oh ya, malam tadi pun saya memasak juga. Sebaik pulang ke rumah dihantar adik Ismah dan Zahidah, saya terus ke dapur mengeluarkan tulang dari peti sejuk beku untuk dibuat sup. Selain sup tulang, saya goreng telur dadar dan sayur bayam hijau campur bilis.
Sebenarnya, sudah seminggu saya bercuti daripada memasak. Sejak arwah Abang Mahadi meninggal, kami setiap petang ke rumahnya membantu apa yang patut untuk majlis tahlil. Jadi saya tidak memasak di rumah pun.
Sehinggalah hari Jumaat kelmarin.
Dan sebentar nanti, saya bercadang untuk memasak bubur kacang pula. Rasa rindu nak makan bubur kegemaran saya itu. Tambah-tambah lagi cuaca sekarang agak panas. Jika bubur itu disejukkan dalam peti ais, oh sangatlah membangkitkan selera!
Untungnya, sebelah malam nanti suami saya tidak makan di rumah. Dia ke majlis tahlil jiran kami. Maka santapan saya ringkas dan mudah, nasi dan lauk lebihan tengah hari tadi beserta bubur kacang sejuk. Sedapnya...!!
Pagi tadi, saya masak juga. Entah kenapa rasa sudah tidak lalu untuk makan nasi berlauk yang dibeli di kedai. Jadi saya masak nasi kerabu goreng untuk sarapan.
Oh ya, malam tadi pun saya memasak juga. Sebaik pulang ke rumah dihantar adik Ismah dan Zahidah, saya terus ke dapur mengeluarkan tulang dari peti sejuk beku untuk dibuat sup. Selain sup tulang, saya goreng telur dadar dan sayur bayam hijau campur bilis.
Sebenarnya, sudah seminggu saya bercuti daripada memasak. Sejak arwah Abang Mahadi meninggal, kami setiap petang ke rumahnya membantu apa yang patut untuk majlis tahlil. Jadi saya tidak memasak di rumah pun.
Sehinggalah hari Jumaat kelmarin.
Dan sebentar nanti, saya bercadang untuk memasak bubur kacang pula. Rasa rindu nak makan bubur kegemaran saya itu. Tambah-tambah lagi cuaca sekarang agak panas. Jika bubur itu disejukkan dalam peti ais, oh sangatlah membangkitkan selera!
Untungnya, sebelah malam nanti suami saya tidak makan di rumah. Dia ke majlis tahlil jiran kami. Maka santapan saya ringkas dan mudah, nasi dan lauk lebihan tengah hari tadi beserta bubur kacang sejuk. Sedapnya...!!
No comments:
Post a Comment