Asal namanya tempoyak, saya memang suka. Letak dalam budu, gaul dengan sambal atau masuk dalam gulai. Sedapnya! Pada hal emak saya tidak pernah mengajar saya menggemari makanan ini kerana emak tidak suka tempoyak!
Arwah ayah pula memang peminat tempoyak tetapi seingat saya ayah hanya makan sambal tempoyak untuk dicecah dengan ulaman. Jadi tidak pernah ada resepi lain untuk ayah berkaitan tempoyak selain sambal tempoyak.
Tekak dan lidah saya ini pula sangat mudah dilazimi dengan segala macam makanan. Sebab itu saya mudah hidup di mana-mana. Masakan berasaskan tempoyak hanya saya temui semasa belajar di universiti tetapi saya begitu menyukainya sehingga kini.
Hari ini, saya mahu makan gulai udang tempoyak. Resepinya hanyalah sendiri-sendiri hentam. Santan kotak, bawang, lada, serbuk kunyit dan tempoyak saya satukan di dalam periuk dan dikacau di atas api dapur selama sepuluh minit. Siap.
Sedap weh!
Sent from Samsung Mobile
No comments:
Post a Comment