Saya mencari idea untuk menjadikan lempuk itu enak dimakan. Jika dimakan begitu sahaja, suami saya kurang gemar walaupun sedap. Jadi saya teringat cucur lempuk yang Ma selalu buat dahulu, kami panggil "jjepuk lepok".
Ma celup lempuk itu dalam tepung dan goreng. Mudah.
Saya teringat tepung naik sendiri yang saya beli raya tahun lepas sudah hampir luput tarikhnya. Saya perlu jadikan ia berguna. Lalu saya bancuh tepung itu dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan majerin. Saya bancuh menggunakan air panas. Kemudian saya celup lempuk yang dibulat-bulat kecilkan, dan goreng dalam minyak panas.
Wah, sedapnya! Suami saya kata sedap dan rangup. Kali kedua saya celup juga pisang, pun suami saya kata sedap. Dan hari ini saya celup isi durian pula.
Begitu saya mencari idea untuk memanipulasi makanan yang ada. Jika menjadi saya bahagia, gembira dipuji. Jika tidak sedap saya tak buat dah.
Rupanya tepung naik sendiri bila dibancuh air panas menjadi rangup sekali. Saya perlu beli lagi tepung ini selepas ini untuk cucur yang rangup.
No comments:
Post a Comment