Jika menyentuh soal kolesterol, ramai yang berisiko berdepan dengannya tidak kiralah yang bertubuh kecil atau besar. Apatah lagi ketika musim perayaan Aidil Adha ini, pelbagai sajian enak berasaskan daging dan santan berpotensi menjadi penyumbang kepada peningkatan kolesterol dalam tubuh.
Justeru, anda haruslah bijak mengimbangi pemakanan dengan mengurangkan pengambilan makanan berminyak, berlemak, manis dan mengandungi kolesterol tinggi seperti udang, kerang, kacang, daging, santan, coklat dan gula. Perbanyakkan makanan yang mengandungi serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
Antara jenis makanan yang boleh membantu menurunkan kadar kolesterol ialah:
Bawang putih - Ciri penyembuhan yang terdapat dalam bawang putih dapat membantu meningkatkan tenaga dan kekuatan tubuh anda. Ia turut membantu mengelakkan penyakit jantung, strok dan tekanan darah tinggi. Minyak asas yang terkandung di dalamnya juga mempunyai kekuatan antibodi, antifungal dan antiviral.
Anggur - Kandungan mineral di dalam anggur dapat membantu menjaga kestabilan gula dalam darah. Ia mengandungi karotenoid dan likopen yang tinggi. Kandungan anti oksidan di dalam anggur mampu menjadi pelindung daripada radikal bebas penyebab penyakit degeneratif seperti jantung dan kanser.
Ikan - Ikan sememangnya kaya dengan omega-3 yang mampu membantu menurunkan paras kolesterol dalam tubuh. Omega-3 juga boleh mencegah pembentukan gumpalan darah di dalam pembuluh darah dan bermanfaat meredakan sakit arthritis, mengurangkan komplikasi asthma dan penting untuk perkembangan kanak-kanak.
Selain itu, tempe, epal, blueberry, avokado dan teh hijau juga mempunyai fungsi yang sama iaitu membantu menurunkan kadar kolesterol.
Justeru, anda haruslah bijak mengimbangi pemakanan dengan mengurangkan pengambilan makanan berminyak, berlemak, manis dan mengandungi kolesterol tinggi seperti udang, kerang, kacang, daging, santan, coklat dan gula. Perbanyakkan makanan yang mengandungi serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
Antara jenis makanan yang boleh membantu menurunkan kadar kolesterol ialah:
Bawang putih - Ciri penyembuhan yang terdapat dalam bawang putih dapat membantu meningkatkan tenaga dan kekuatan tubuh anda. Ia turut membantu mengelakkan penyakit jantung, strok dan tekanan darah tinggi. Minyak asas yang terkandung di dalamnya juga mempunyai kekuatan antibodi, antifungal dan antiviral.
Anggur - Kandungan mineral di dalam anggur dapat membantu menjaga kestabilan gula dalam darah. Ia mengandungi karotenoid dan likopen yang tinggi. Kandungan anti oksidan di dalam anggur mampu menjadi pelindung daripada radikal bebas penyebab penyakit degeneratif seperti jantung dan kanser.
Ikan - Ikan sememangnya kaya dengan omega-3 yang mampu membantu menurunkan paras kolesterol dalam tubuh. Omega-3 juga boleh mencegah pembentukan gumpalan darah di dalam pembuluh darah dan bermanfaat meredakan sakit arthritis, mengurangkan komplikasi asthma dan penting untuk perkembangan kanak-kanak.
Selain itu, tempe, epal, blueberry, avokado dan teh hijau juga mempunyai fungsi yang sama iaitu membantu menurunkan kadar kolesterol.
No comments:
Post a Comment