Wednesday, August 01, 2012

Ketupat Sotong

Ketupat Sotong Versi Kelantan
Hmmm... puasa-puasa ni, semua benda nampak sedap!

Sebenarnya, saya jarang sangat jumpa ketupat sotong ni. Walaupun saya anak Kelantan, tetapi makanan tradisional yang satu ini bukan kegemaran saya. Saya pernah merasa, tetapi tidak memikat selera saya. Mungkin kombinasi bahannya yang pelik - sotong diisi pulut, berkuah santan yang manis.

Sehinggalah beberapa hari lepas.

Suami saya membawa pulang sebungkus ketupat sotong yang dibeli di kantin sekolahnya sebagai juadah berbuka kami. Nampak cantik, merah dan berkilat. Baunya pun harum.

Waktu berbuka, kami sama-sama menikmatinya dan sememangnya ia sungguh lazat! Rupanya, apa yang saya simpan dalam memori rasa saya selama ini ialah ketupat sotong versi pasar ramadan yang tidak selazat mana. Yang cair kuahnya, yang keras sotongnya. 

Dek kelazatan ketupat sotong itu, maka hari ini suami saya membelinya lagi. Saya baru selesai menghabiskannya sebentar tadi. Alhamdulillah..

Sebagai menambah pengetahuan, saya menggelintar internet tentang ketupat sotong ini. Rupanya, ia ada dua versi - Kelantan dan Terengganu. Versi Kelantan rasanya lemak manis dan berwarna merah (gula melaka/manisan) tetapi ketupat sotong versi Terengganu rasanya lemak masin dan berwarna putih. Saya belum pernah merasa ketupat sotong Terengganu, dan berhasrat untuk mencubanya suatu hari nanti.

Ketupat Sotong Versi Terengganu


No comments:

Post a Comment