Saturday, November 06, 2021

Siakap

Sebab viral pasal siakap ribu riban di Langkawi sehari dua ini, saya rasa terliur pulak nak makan siakap. Esok nak belilah ikan siakap, nanti boleh masak tiga rasa. Jumpa resipi ni kat FB tadi, kita simpan di sini.

Siakap 3 Rasa Ala Thai 

Bahan-bahan:
* 1 ekor ikan siakap.
* 1 batang serai – dihiris nipis
* 1 biji bawang besar – dipotong dadu
* 3 ulas bawang putih – dicincang halus
* 1 inci halia – dicincang halus
* 1 biji cili merah
* 3 biji cili api
* 1/2 biji timun
* 1 biji tomato
* 1 potong nenas
* 4 helai daun limau purut
* Sedikit daun sup 
Bahan sos:
* 3 sudu besar cili kering.
* 3 sudu besar sos cili.
* 2 sudu besar sos tomato.
* 2 sudu sos tiram.
* 2 sudu sos ikan

Cara-cara:
1. Lumur ikan dengan garam dulu kemudian bedakkan dengan tepung jagung. Tepung jagung buat ikan tu lagi rangup. Goreng. Pastikan minyak panas betul-betul sebelum menggoreng.
2. Sementara ikan digoreng, panaskan kuali sebelah dan tumis bawang putih, halia, bawang merah dan serai
3. Masukkan cili besar dan cili api. Lagi banyak cili api lagi padu. Saya letak sikit je sebab tak tahan pedas.
4. Masukkan 3 sudu cili kering. Biar sekejap bagi cili kering tu masak.
5. Masukkan sos cili, tomato dan tiram. Kacau sampai pecah minyak.
6. Masukkan 1 cawan air dan biar sehingga kuah pekat. Kemudian masukkan sos ikan
7. Masukkan pula daun limau purut, timun, tomato dan nenas
8. Siap dan tuangkan ke atas ikan yang dah siap digoreng tadi.



No comments:

Post a Comment