Tuesday, May 18, 2021

Cencaru

Zaman sekolah dahulu saya sedikit tidak gemar apabila dewan makan menghidangkan nasi dengan lauk ikan cencaru (kami panggil ikan jaket). Bukanlah sampai tidak mahu makan, cuma saya lebih sukakan lauk ayam. Selera budak-budak begitulah.

Apabila usia meningkat menghampiri lima puluh ini, ikan cencaru sangatlah saya suka. Saya boleh makan nasi dengan berseleranya walaupun hanya dengan ikan cencaru goreng kunyit, apatah lagi jika dibuat sumbat.

Cencaru sumbat resipi emak saya tidak pula saya jumpa di tempat lain. Resepi cencaru sumbag yang ada di internet selalunya sumbat kelapa atau sumbat sambal yang tidak sama adunannya dengan resipi emak.

Resipi emak tidaklah susah, tetapi saya jadikan lebih mudah menggunakan idea saya. Ya, idea orang malas dan nak cepat siap.

Ini resipi emak.

Cencaru sumbat sambal

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru sederhana besar, dibelah belakang
10 biji cili kering (boleh kurangkan kalau tak mahu pedas)
2 biji cili padi (optional)
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 hiris halia 
Sebatang serai
Sedikit belacan (optional)
Garam

Cara-cara:
1. Ikan dilumur garam dan diperap sebentar.
2. Tumbuk lumat semua bahan, dan isi ke dalam ikan. Tidak boleh dikisar kerana air akan menyebabkan adunan basah dan susah untuk disumbat.
3. Goreng dengan api kecil sehingga sambal masak.

Versi saya, jika saya malas nak menumbuk lama, saya gantikan cili kering dengan serbuk cili Baba's. Ok juga.

No comments:

Post a Comment