Monday, December 16, 2019

Ikan Goreng

Saya ini bukan pemilih dalam bab makan. Sebagai penggemar tegar nasi, saya tidak kisah sangat lauknya macam mana, yang penting ada nasi! Hah, tak kelakar?

Masa kecil dulu, saya berselera je makan nasi berlaukkan ikan goreng dan kicap. Jika tiada ikan goreng, ikan rebus pun boleh. Maklumlah, ayam goreng jarang-jarang ada. Kalau ada pun seketul kena kongsi dengan adik beradik lain, tak boleh makan seorang. Tak cukup nanti. Dulu ayam mahal. Seekor dekat enam tujuh ringgit. Kalau ikan, seringgit pun boleh beli. Itu pun dah dapat empat lima ekor.

Masa berubah, zaman sekarang ikan lagi mahal daripada ayam. Sekilo ikan dekat dua puluh ringgit, baru lima ekor. Ayam murah sikit, seekor yang besar baru dua tiga belas ringgit. Boleh makan ramai-ramai.

Terbalik kan? Dunia sedang menuju penghujungnya, begitulah.

Minggu lepas gigi suami saya kena cabut. Tahu sahajalah sakitnya macam mana. Kesian tengok dia menahan rasa. Saya tak mampu berbuat apa-apa selain melihat dan berdoa.

Selama menanggung sakit cabut gigi itu, suami saya menolak semua jenis lauk kecuali ikan goreng. Rupa-rupanya ada hikmah besar buat saya, kerana saya tidak perlu fikir nak masak apa selain ikan goreng yang senang amat! Dahlah senang, sedap pula tu. Ya, saya suka ikan goreng. Ada ikan goreng, saya tak cari dah lauk lain!

Hari pertama, saya goreng ikan kembung. Malam pula saya goreng ikan tenggiri. Pagi esoknya saya goreng ikan bawal.

Ya Allah mudahnya!

Hari ini sudah seminggu dan sakitnya pun sudah sembuh. Dia sudah boleh makan macam-macam tetapi saya masih mahu menyediakan ikan goreng. Segala jenis ikan yang sedap saya beli untuk digoreng dan ternyata suami saya suka. Ikan gelama, ikan kikik dan ikan selar saya goreng bergilir-gilir. Kalaulah suami saya mengekalkan selera begini selama-lamanya, alangkah bagusnya!

No comments:

Post a Comment