Friday, April 24, 2020

Menu

Sebelum ini, kalau puasa pada hari bekerja, suami saya akan siap-siap beli lauk di kantin sekolahnya. Saya hanya tambah apa yang perlu sahaja (kadang-kadanglah). Kalau hari minggu, suami saya akan ke bazar Ramadan sama ada di Peringat atau di Ketereh, dan membawa pulang lauk dan kuih secukupnya. Saya hanya memasak nasi dan lauk untuk sahur yang ringkas-ringkas.

Tahun ini tidak lagi boleh begitu. Bazar Ramadan tiada, sekolah pun tutup. Tiada pilihanlah saya selain memasak untuk berbuka dan bersahur.

Masa yang panjang dalam sehari (kerana cuti ini), memberi ruang untuk saya menyediakan menu secara perlahan-lahan. Saya bermula sedikit-sedikit dari pagi, dan siap pada jam 7 petang.

Alhamdulillah, untuk hari ini saya sediakan sup tulang, sayur goreng (kangkung + taugeh + ayam + sotong) dan ikan tamban goreng. Kuih pula popia sira.

Tak tahulah apa rasanya, harap-harap boleh diterima oleh tekak suami saya. Lima belas minit lagi (7.20 petang) kami akan sama- sama menikmatinya.

Semoga Allah memberkati dan menerima puasa kami.

Amin.


No comments:

Post a Comment